30 maj 2008

shiso eller perilla



Jag har fått en stickling av Beate, som står på mitt bord och luktar gott. Det är en krydda som kallas Shiso, Perilla eller Japansk basilika.

Eftersom jag aldrig hört talas om denna krydda, var jag genast tvungen att leta rätt på lite recept...

Så här kommer tre stycken!

CROSTINI med lax och shiso

crostini:
½ baguette
2 msk olja
gourmetsalt, svartpeppar ur kvarn

röra:
200 g varmrökt lax
100 gram räkor
1 msk hackad rödlök eller 1 msk riven pepparrot
1 dl lätt crème fraiche
2 msk majonnäs
shiso

Skiva upp baguetten i tunna skivor, pensla skivorna med oljan, lägg skivorna på en plåt, strö över gourmetsalt. Rosta skivorna i ugnen på 225 grader i ca 5 minuter. Ta ut plåten och peppra lätt.

Smula ner den varmrökta laxen och hacka räkorna. Blanda laxen, räkorna, rödlöken eller pepparroten, lättcréme fraichen och majonnäsen. Lägg lite av blandningen på crostinibröden, toppa med shisoblad.

SHISO PESTO

0.5 dl socker
0.5 dl vatten
300 gram shiso
50 g pepparmynta
100 g rostade valnötter

Koka upp vatten och socker till en lag och låt svalna. Ta shiso, mynta och valnötter och mixa till en slät röra, tillsätt sockerlagen lite i taget tills det blir bra smak och konsistens.

SHISO- OCH CITRONDRESSING

1.5 dl färskost (tex Philadelphia)
0.5 dl matlagningsyoghurt
2 st citroner
6 st shisoblad
0.5 tsk shishimi (japansk pepparblandning)
salt

Vispa ihop ost och yoghurt tillsammans med saften och det rivna skalet av citronerna, hacka shisobladen och blanda i.Tillsätt shishimin och smaka av med salt.
Låt dra i kyl över natten.



Det skall bli spännande att smaka dessa rätter och se om min stickling tar sig!

2 kommentarer:

BP sa...

Suveräna recept!!! Snyggt jobbat. Sticklingen kommer att ta sig rejält inom nolltid. Om du ger den en stor kruka redan från början kommer den att spreta ut sig omedelbart... och du slipper plantera om den också sedan.
/7Beate

Anonym sa...

Tack Malena för lite bra recept och tack Beate för sticklingen. Ska bli spännande att smaka i sommar!

Trevlig sommar tjejer!
//Annika