30 augusti 2008

fuskig röksmak



När vädret är grått och kallt som idag, och grillen känns ruskigt jobbig att ta fram... Ta då istället fram den lilla flaskan med Liquid smoke och pröva det här "fusk-receptet" för att få rökiga bbq-spareribs! (Liquid smoke kan köpas i de flesta välsorterade mataffärer.)



BBQ SPARERIBS I UGN
4-6 pers

2 kg Tunna revbenssjäll
5 l Vatten
2 st Gula lökar
3 st Stjälkar blekselleri
2 dl Hickory liquid smoke (rökvätska)

Skär spjällen i bitar om ca 150-200g. Grovhacka lök med skal och selleri.
Koka upp vatten i rymlig gryta och tillsätt rökvätskan. Lägg i lök och selleri.
Låt koka ca 10 min under lock, lägg i spjällen och koka ca 20 min.
Tag upp dem och låt svalna på en plåt. Pensla med färdigköpt BBQ-sås eller hemgjord glace och stek c:a 10 min i varm ugn för att få färg.

(Kan med fördel kokas i förväg och frysas openslade.)

HEMGJORD BBQ-GLACE

2 msk Olja
2 msk Tomatpuré
2 st Finhackade chilifrukter
1 dl Socker
0,5 dl Koncentrerad äppeljuice
1 dl Vatten
Chilipulver, salt och peppar
Tabasco

Bryn tomatpuré och chili i en kastrull. Tillsätt socker, äppel juice och vatten.
Smaksätt med chilipulver, salt och peppar och ev. tabasco.

1 kommentar:

BP sa...

Det var då ett hett tips igen! Aldrig sett "Liquid Smoke" men nu ska rökfusked letas fram.
//Beate