27 mars 2009

raitan tajtan

Idag blir det indisk mat till fredagsmys. Kött med Kormasås och bröd & sallad blir det. Till det tänkte jag göra en ny variant på Raita, och googlade efter recept. Jag hittade två varianter som skall provas ikväll.


RAITA på två sätt

Raita med morot:
2 dl matlagningsyoghurt
4 msk sultanrussin
2 morötter
1 tsk krossade kardemummafrön
1 tsk krossad spiskummin

Raita med lime:
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk färsk hackad mynta
rivet skal av en halv lime
2 krm salt
1 msk flytande honung

Gör så här:
1. Raita med morot: Lägg russinen i blöt ca 30 minuter. Låt russinen rinna av. Skala och riv morötterna. Rosta kardemumma och spiskummin i en torr panna. Krossa dem sen i mortel. Rör ner morötterna i yoghurten tillsammans med russin, kardemumma och spiskumin. Ställ såsen kallt ca 30 minuter.
2. Raita med lime: Rör samman alla ingredienserna till raitan. Ställ såsen kallt tills den ska serveras.

Bilden lånade jag från Tasteline, där jag ofta hittar bra recept, men dagens recept hittade jag på Hemmets Journal.

Kommentar i efterhand: Raitan med morötter var fyllig och kryddig och den med lime syrligt fräsch. Men det bästa var faktiskt att blanda de två såserna till en raita! Vilket med tiden har resulterat i detta recept (tillagt oktober 2020). Om man vill kan man ha russin, morötter eller gurka i.

BEIJERS RAITA

2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk kardemumma
1 tsk spiskummin
1 msk färsk mynta
1 msk färsk koriander
0,5 lime, saften
2 krm salt
1-2 msk socker

Rosta kardemumma och spiskummin i en torr panna. Krossa dem sen i mortel. Hacka örterna. Rör samman alla ingredienserna till raitan. Ställ såsen kallt tills den ska serveras. 

Inga kommentarer: