6 juni 2009

en svensk bakelse innehåller jordgubbar!



Familjens firande av nationaldagen och uppladdning inför Danmarksmatchen, innebar bakelser. Våra var gjorda på hemgjord kanelsockerkaka, grädde och jordgubbar. Mumsigt värre!

Men när jag läste att det fanns en nationaldagsbakelse, var jag bara tvungen att googla på den och upptäckte att den också innehöll jordgubbar! Sverige i juni=jordgubbar! Nästa år skall jag baka den här och testa om den är lika god som vår egen påhittade skapelse?!?

NATIONALDAGSBAKELSE

BOTTEN:
300 g mandelmassa, riven
150 g margarin eller smör, rumsvarmt
3 ägg

FYLLNING:
100 g mandelmassa, riven
ca 1 msk apelsinlikör eller pressad apelsin

GARNERING:
3-4 dl färska jordgubbar, i bitar
citronmeliss & flaggor

Tillagning

Värm ugnen. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en liten långpannan (20x30 cm). Rör mandelmassa och fett till en slät massa. Blanda i äggen och rör till en smet. (Ingredienserna kan också blandas i matberedare.) Bred ut smeten i ett jämnt lager i långpannan. Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter 175 grader. Låt bottnen svalna och skär den i rutor eller rundlar (7-8 cm i diameter).

Blanda mandelmassan med apelsinlikör eller apelsin. Konsistensen ska vara ganska lös. Bred massan på bottnarna.

Ställ jordgubbsbitarna tätt i mandelmassan. Garnera med citronmeliss och en svensk flagga.


Heja Sverige!

Inga kommentarer: