18 november 2011

värmande vin

Inget är så gott som varmt vin en kall höst/vinter/vårdag...

Det finns en mängd namn på denna dryck och massor av recept. Det här är tre varianter som jag använder mig av.
Bilden på glaset är lånad från utmärkta matsajten Spisa.nu

VIN CHAUD

1 flaska gott rödvin 75 cl
4 msk råsocker
3 dl apelsinsaft
3 kanelstänger
0,5 vaniljsstång
1 hel stjärnanis
1 apelsin i skivor

Koka upp apelsinsaft med alla kryddor och socker. Vaniljstången delar du på längden innan. Koka några minuter. Häll på vinet och låt blir runt 60 grader. Klart att servera - gärna med en skiva apelsin.

GLÜWEIN

1 dl vatten
5-10 kryddnejlikor
2 kanelstänger
1 bit torkad ingefära
1/2 dl socker
1 citron, skalet
75 cl rödvin

Koka upp vatten, kryddor och socker. Lägg i citronskal och låt stå och dra en stund. Sila från kryddorna och tillsätt vin. Hetta upp och servera i glas.

GAMMALDAGS GLÖGG

10 cl vodka
4-5 bitar kanel
20 st kryddnejlikor
1 bit ingefära
4 krm krossad kardemumma
0,5 pommeransskal
1 flaska rödvin
2-3 dl strösocker
1 kryddmått vaniljsocker

Beredning: Häll spriten i en bunke med lock. Krossa och bryt sönder kryddorna, lägg i bunke och låt stå i två dygn. Sila sen kryddspriten genom ett melittafilter. Blanda vin, socker, vaniljsocker och kryddspriten. Värm upp så att sockret smälter. Låt svalna. Häll sedan på butelj. Glöggen kan sparas i 14 dagar om den står svalt.




Ett bra presenttips är att göra en kryddpåse/burk och ge den tillsammans med en flaska rödvin!

Inga kommentarer: