13 december 2011

luciafrukost

        Himlen hänger stjärnsvart och snön ligger blå,
        och mörkret är så beckmörkt och stjärnorna så små.
        Skumma ligga stigarna där mänskobarnen gå,
        och tysta ruva stugorna med snöskägg på.
        Då komma väl de hundra, då komma väl de tusen
        lusseknektar vandrande kring husen.


Hos oss är det ett måste med hembakta lussebullar och pepparkakor på Luciamorgonen. Oftast bakas dessa redan till 1:a advent. (Lussebullar funkar utmärkt att frysa.)

Jag har haft lite olika recept under åren, men nu bakar jag efter Kerstin Kokks recept, som finns tillsammans med en massa andra bra recept på hennes blogg. (Och eftersom jag vet att vår familj brukar tröttna på de vanliga kusarna, så bakar jag ut halva degen till vanliga bullar med en egenpåhittad mandelmassefyllning.)

LUSSEBULLAR

1 g (2 pkt) saffran
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
14-15 dl vetemjöl

Fyllning till halva degen
75 g smör
75 mandelmassa
rivet skal av en apelsin

Russin
1-2 ägg till pensling

Stöt saffran ordentligt i mortel. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll på degspadet och rör ut jästen. Rör ner saffran så det löser sig i spadet. Tillsätt salt, socker, vaniljsocker och ägg. Rör ner det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk 30 minuter.
Dela upp degen i två delar. Knåda degen ordentligt på mjölat bakbord. Baka ut den ena halvan till kusar och peta i russin. Den andra halvan kavlar du ut till en fyrkant och brer fyllning på. Vik ihop degen till en 10 cm bred platta och skär remsor på 1 cm, knyt varje remsa till en knut. Jäs under bakduk 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda cirka 6 minuter i mitten av ugnen i 225 grader. Låt svalna på galler under bakduk.

Kommentar 2017: Vi tar numera 3 pkt saffran. Tycker att det behövs.


I vår familj finns det en strid om vilka pepparkakor som är godast och jag hävdar med bestämdhet att de kryddiga, knäckiga pepparkakorna från Rosendals Trädgård är bäst! Här är originalreceptet, som ger en gigantisk sats, men jag fryser in degen i mindre bitar och tar fram och bakar ut vid flera tillfällen.

ROSENDALS PEPPARKAKOR
ca 350 små pepparkakor

4,5 dl ljus sirap
300 g mjukt rumsvarmt smör
4,5 dl socker
1 ägg
4 tsk nymalda nejlikor
4 tsk nymalen ingefära
4 tsk nystött kardemumma
6 tsk malen kanel
13-15 dl vetemjöl

Koka upp sirapen. Rör om. Låt svalna något. Rör ner socker, ägg, kryddor och det rumstempererade smöret. Tillsätt den mindre mängden mjöl (spara resten till utbakningen). Arbeta väl så att allt blandas ordentligt. Låt vila svalt, men inte kallt, till nästa dag.

Kavla ut degen tunt och ta ut figurer. Lägg dem på smorda plåtar, alt plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 180-200 grader C i c:a 8 minuter.


Bilderna på Klara och Erik är från årets Luciahelg.

Inga kommentarer: