22 oktober 2011

höstutflykt till skansen

Vi har årskort på Skansen och idag gjorde vi en höstig utflykt dit. Vi packade matsäck och tog bergbanan upp till Päronparken där vi åt lunch. I ryggsäcken fanns bl a kycklingklubbor, grönsaker, kesomuffins, hembakta bullar och diverse varma drycker.


Muffinsen är en utveckling av de LCHF-plättar som jag åt massor av förra sommaren. Men de är klart mycket lättare att tillaga, i folieformar, i ugnen. Jag gräddar dem i 175 grader tills de har stelnat och är gyllenbruna.

KESOMUFFINS

8 ägg
1 stor burk keso
1 dl grädde
3 msk dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
1 dl riven ost
250 g tärnad rökt skinka
1 kruka basilika, strimlad
1 finhackad rödlök
4 tsk dijonsenap
salt och peppar

Rör ihop allt och fyll muffinsformar och grädda i ugnen. Perfekta att frysa och plocka fram till picnic eller mellis.

Efter en barnteaterföreställning i Bragehallen  och en tur med tåget så fikade vi och då gick det åt en del bullar. Jag har börjat baka efter ett recept som jag fångade upp på twitter i somras från @Maja_Larsson. Barnen tycker det är de bästa bullar jag har gjort! (själv klarar jag mig utan kanelen).

MARIAS KANEL- OCH KARDEMUMMABULLAR
(ca 40st)

Till degen:
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl standardmjölk
1 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
1 ägg
900 g vetemjöl

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk kanel
1 msk kardemumma

Garnering:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker/kardemumma

Sätt ugnen på 225°C och ställ fram smör till fyllningen så det hinner bli rumsvarmt. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Blanda med jästen och rör om så att allt löser sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Jäs under bakduk ca 30 min.

Arbeta degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i två delar och låt vila under bakduk ca 10 min.

Rör under tiden ihop fyllningen med elvisp. Kavla ut delarna i rektanglar, ca 30x45 cm. Fördela fyllningen på rektanglarna. Vik långsidorna mot varandra. Skär tvärsöver i ca 2 cm breda remsor och forma dem till lösa knutar. Lägg på plåtar och låt jäsa under bakduk ca 30 min.

Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker eller grovkrossad kardemumma. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler under bakduk.


Vi letade även upp Linnéstatyn som familjens kompis Arne Bergh har snidat! Den finns i Rosenträdgården...

8 oktober 2011

erik 6 år

Min älskade lillkille blev stor idag. Han fyllde sex år och har ju redan några månader gått i skolan.

Erik gillar choklad och hade önskat att hans födelsedagstårta skulle bestå av chokladbottnar med chokladgrädde, chokladfyllning och chokladdekorationer...


Alltså fick jag leta recept på nätet och hittade ett toppenrecept på den här roliga sajten  Kladdkakan.se

VÄRLDENS GODASTE BROWNIE

350 gr mjukt smör
6 dl socker
6 ägg
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
0,5 tsk salt
3 dl vetemjöl
200 gr grovt hackad vit choklad

Glasyr:
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl ljus sirap
1 tsk ingefära (uteslöt jag på Eriks tårta)
400 gr mörk choklad

Vispa smör och socker vitt och pösigt. Vispa sedan i äggen ett i sänder. Fortsätt vispa långsamt i sirap, salt, mjöl och kakao. Blanda sedan i den hackade vita chokladen.
Bred ut i bakpappersklädd långpanna och grädda 15-20 minuter i 175 graders ugn. Den korta tiden blir riktigt kladdig.
Låt svalna, funkar bra i kylen över natten t.ex.
Koka upp allt till glasyren, utom chokladen, på spisen dra av och rör i 400 gram mörk choklad. Bred över när kakan är riktigt kall.

Jag använde halva plåten till tårtan och resten skars till små bitar som jag frös in. Bra att ha när det kommer kalasgäster om några dagar.


1 oktober 2011

frimärkesresa

Idag skulle min morfars bror Heinrich Mark ha fyllt 100 år. Han var Estlands sista president i exil och har därför hedrats med ett frimärke av Eesti post.


Jag, mamma Mai, min bror Jakob och Heinrich son Peeter åkte till Tallinn för att vara med på en cermoni hos premiärministern. Det var väldigt högtidligt och trevligt. Här syns jag tillsammans med Heinrich på tavla och frimärke.


Varje gång jag är i Estland handlar jag alltid med mig en massa matsouvenirer. Och framför allt det supergoda lite ljusare brödet Peenleib (finbröd) och de fruktiga starkvinerna från Põltsamaa. Den här gången handlade jag det i en av de fina hantverksaffärerna som dykt upp i Gamla stan.

Här kan du hitta en massa bra adresser till dem!


Men eftersom jag inte åker till Estland så ofta, har jag nu som höstprojekt att lära mig baka detta utmärkta surdegsbröd själv. Jag hittat ett bra recept på nätet som jag skall försöka mig på!

Uppdatering Dec 2011 - Nu har jag provat receptet, och det funkade utmärkt! Jag fick till ett supergott autentiskt bröd på första försöket. (Jag startade tis kväll, satte deg ons kväll och bakade ut fre kväll.)

PEENLEIB

Dag 1, surdegsstart:
2 dl rågmjöl
2 dl vatten
1/2 tsk socker
1/2 tsk jäst
1/2 msk filmjölk

Blanda mjölet med vattnet, 42 grader, sockret, jästen och filmjölken. Låt degen stå på ett varmt ställe och rör om då och då. Efter ett dygn har degen blivit sur.

Dag 2, degen:
5+3 dl rågsikt
7 dl vatten
1 dl filmjölk
surdeg

Blanda 5 dl rågsikt med 7 dl kokhett vatten. Arbeta kraftigt i maskin tills degen blir slät och ljus. När degen blivit ljummen så tillsätter man surdegen och ljummen filmjölk (som ska ha rumstemperatur - annars kommer inte syrningen igång). Tillsätt 3 dl rågsikt. Kör med degkrokarna tills det blir luftbubblor i degen.

Släta till degen och täck bunken med en bakduk. Nu ska degen stå och surna i 23-25 graders värme i 2-3 dagar. Konsistensen är som tjock sockerkakssmet och utsöndrar en tydlig finkel/alkoholdoft. Rör om ett par gånger per dag för att få jäsprocessen att arbeta.

Dag fyra:
Surdeg
2 tsk salt
1 msk kummin
0,75 dl socker
saft från en citron
Rågsikt, 5-13 dl

Blanda ner salt, kummin, socker och citronsaft i surdegen. Och tillsätt sedan lagom mycket rågsikt. Det kan vara 5 dl eller upp till 13 dl. Tillsätt lite i taget. Ta upp på bakbord när den blivit hanterlig så det inte blir för mycket. Knåda för hand så degen blir smidig. Låt degen jäsa på bänk under handduk 2 till 4 timmar.
Hantera degen försiktigt och dela i tre delar. Knåda inte utan försök behålla degen porös. Forma degen till 2-3 limpor. Låt limporna jäsa på plåt till dubbel storlek.

Grädda 20 minuter i 190 grader. Därefter minskas värmen till 175 grader och gräddas färdigt, cirka 40-50 minuter. Använd en digital termometer och se att brödet är 98 grader. Gräddningstiden är kortare om bröden blivit plattare eller något längre om de är högre.

Låt svalna inlindat i bakdukar. Har mognat efter ett dygn.