4 februari 2012

tjejfrukostgänget in action

Idag har vi frukost med tjejgänget. Det är en tradition som sträcker sig tillbaka till våren -98. Vi äter frukost (nästan brunchliknande), dricker skumpa och löser melodikrysset. Just nu är vi sex stycken, men under årens lopp har det försvunnit och kommit till medlemmar i gänget. Vi gör även andra saker tillsammans som singstar- eller spahelg nån gång per år, och tillsammans med våra familjer har vi grill- och poolfest i juli och tillsammans med enbart våra respektive har vi julmiddag och kräftskiva. På kräftskivan är det knytis och har man hand om efterrätten skall det vara något speciellt. Mina två bästa efterrätter genom åren är citronpaj och hallonpannacottapaj.


Singstarhelg, vintern 2010

HALLONPANNACOTTAPAJ

Botten:
100 g mördegskex (shortbread)
50 g smält smör
75 g dubbelnougat

Fyllning:
2,5 gelatinblad
2,5 dl vispgrädde
0,75 dl socker
200 g frusna hallon
100 g creme cheese (philadelphia)

Smält smör och ta av plattan. Rör i nougaten och rör tills den också är smält. Kör kexen i mixer, blanda med smörblandningen. Tryck ut i en springform täckt med smörpapper i botten. Låt stå i kylen i c:a 30 min. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Häll grädde och socker i en kastrull och sjud tills sockret löst sig. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem och rör ner dem i grädden. Låt svalna. Mixa hallonen till puré. Rör ner creme cheesen och vispa ihop. Häll puréblandningen i grädden och vispa till en slät kräm. Häll den ovanpå botten i formen, och ställ i kylen. Låt stå minst 3 timmar innan servering. Dekorera gärna med färska hallon och citronmeliss.


Kräftskiva, hösten 2011

FRANSK CITRONPAJ

Pajskal:
100 g smör eller margarin
1 ägg
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk socker

Fyllning:
3 äggulor
1 ägg
125 g smör
2 dl strösocker
2 dl färskpressad citronsaft
3 citroner, finrivet skal och saft

Smält fettet och låt det svalna. Vispa ägget. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål. Tillsätt det smälta fettet och det uppvispade ägget. Rör ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Ställ i kylskåp i ca 30 min. Grädda pajen i ca 10 minuter, i 225 grader.

Vispa ihop gulorna med det hela ägget. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sockret och blanda väl. Häll i äggblandningen, citronsaften och citronskalet och vispa ihop. Sjud på låg värme och fortsätt vispa tills blandningen blir riktigt tjock. (Obs! Om värmen blir för hög så skär sig krämen.) Sila krämen ner i en skål och låt svalna. Häll och bred ut citronkrämen i pajskalet. Låt pajen svalna helt innan den serveras.

Inga kommentarer: