11 februari 2012

vinterstockholm


Nu är det äntligen vinter i Stockholm! Jag njuter och tycker att det är vackert och ljust. Så här såg det ut på Skeppsbron i går morse. Dessutom gillar jag att man kan vara ute snön, åka skridskor eller pulka och ha kul. Jag vet att några av er läsare inte håller med, men det är väl tur att vi är olika!


Bonus är förståss att när man har varit ute i snön, får man med gott samvete dricka varm choklad och äta rostat bröd med hemgjord apelsinmarmelad, när man kommit in i värmen. Här njuter Erik i soffan. Brödet bakar Magnus efter Leilas braiga recept. Och vi vuxna får dricka choklad med vuxensmak!


VARM LYXCHOKLAD
 
7,5 dl mjölk
2,5 dl grädde
1 kanelstång
5 kardemummakapslar
lite vaniljpulver
100 g mörk choklad
4 msk råsocker

Värm upp mjölk och grädde med kryddorna. Låt stå en stund. Hacka chokladen. Ta ur kanelen och kardemumman och värm upp gräddmjölken igen. Ta av från plattan när det nästan kokar och rör ner choklad och socker. Vispa tills allt är smält. Servera med vispad grädde, minimarshmallows och lite pudrad kanel. 

Om man vill kan man naturligtvis hälla i lite rom eller whisky!

LEILAS FORMBRÖD

50 g jäst
5 dl vatten, ljummet
2 tsk honung, flytande
2 tsk brödsirap
1 dl olivolja
1,5 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10 dl vetemjöl special
smör
sesamfrön
1 ägg

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt. Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special, kör i maskin tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.

Jäs under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek. Smöra och bröa formarna med sesamfrö. Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.

Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla limporna med lite ägg och strö över sesamfrö. Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller. 

Inga kommentarer: