25 mars 2012

våfflor på vårfrudagen

Idag är det Våffeldagen, så naturligtvis åt vi våfflor till frukost. Jag gjorde dem för första gången enligt ett recept i Bonniers kokbok, och de blev de frasigaste våfflor jag nånsin ätit. Det beror antagligen på att grädden vispas innan den blandas i smeten.



FRASIGASTE VÅFFLORNA

12-14 st

4 dl mjöl
3 dl vatten
1 krm salt
4 dl grädde
smält smör

Blanda mjöl, vatten och salt till en jämn smet. Låt stå och dra, gärna uppemot 1 timme. Vispa grädden ganska hårt och blanda med mjölsmeten. Värm våffeljärnet och pensla med smör mellan laggarna. Knappt en dl smet går det åt till varje våffla.


Vi åt våfflorna med sylt och grädde, alla i familjen har sin favoritvariant, Klara skall ha hallonsylt, Erik äpplemos, Magnus hjortronsylt och jag jordgubbssylt.

Våffeldagen är en felhörning av Vårfrudagen, dvs Jungfru Marie bebådelsedag, som det är idag. 9 månader kvar till Jul alltså... ;)


Den här skulpturen av Maria är gjord av min favoritskulptör Eva Spångberg.

Inga kommentarer: