11 juni 2012

blinier från ukraina


Idag spelar Sverige mot Ukraina och jag har gått med Sverige-tröja hela dagen. Till middag har vi bestämt att det skall serveras nått från Ukraina. Och på Wikipedia står det att blinier även serveras där, så då blir det blinier med röd rom, smetana och rödlök!

HEJA SVERIGE!



UKRAINSKA BLINIER 
C:a 25 st 

0,5 pkt jäst 
5 dl ljummen mjölk 
3 dl bovetemjöl 
2 dl vetemjöl 
1,5 dl gräddfil 
2 ägg 
2 krm salt

Dela äggen i vitor och gulor. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt mjöl, gräddfilen, äggulor och salt. Vispa slät och låt jäsa i 30 min. Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner i smeten så att allt blandar sig. Smält smör i pannan och grädda tre ”plättar” åt gången, 2 min per sida.

Barnen fick sina blinier med hallonsylt och smör, för så äter Hemulen sina i boken Vem kan trösta knyttet.

Och knyttet gick med trötta ben mot väster
han var så ensam som ett knytt kan bli.
Där satt en glad hemul med sina gäster
och tände på ett stort fyrverkeri.
Varenda en bar blommor i sin svans
och inne under träden var det dans
och fyra karuseller åkte runt med spel och sång
där satt de tretton homsorna med varsin röd ballong
hemulen åt en stor blini med hallonsylt och smör
men ingen såg att knyttet kom och stod där utanför.
Men vem ska trösta knyttet med att säga som det är:
stig in och säg godafton så de SER att du är här! 




Och eftersom sylten var slut hemma, kokade jag ny burk på ett paket frysta hallon. Det går fort och blir så mycket godare än köpesylten.

HEMULENS HALLONSYLT 

1 liten burk 

250 g frysta hallon 
1,5 dl syltsocker 
0,5 lime, saften 
1 knivsudd vaniljpulver

Värm alltihop i en kastrull, rör ordentligt så att det inte bränns i botten. Koka några minuter tills sockret löst sig. Häll upp på väl tvättad burk.


Kvällsuppdatering: Sverige vann tyvärr inte... Men maten var god!

Inga kommentarer: