31 mars 2012

alfons 40 år


Idag besökte vi tillsammans med min mamma Stadsmuseet. Där har det precis öppnat en Alfonsutställning. Alfons fyller nämligen 40 år i år. Det var jättemycket folk, men eftersom det finns mycket lekytor på museet, så kändes det inte trångt. Skönt!


Utställningen bestod av tre rum, Alfons sovrum och en buss där Mållgan åkte, ett kalasrum med olika aktiviteter och en massa Alfonsböcker och ett teaterrum med spöken. Barnen lekte på i alla rummen och tyckte att det var fint och kul.


Sen gick vi till skolan och lekte där. Erik tyckte det var kul att vara lärare med oss andra som elever. Vi hängde förståss även med kamelerna på Somaliska torget. Dessutom fick Klara berätta om miljön i utställningen om Stockholms vatten.

Stadsmuseet är gratis för barn och ungdomar, och för oss vuxna innebär ett besök att man köper ett årskort för 70 kronor!

30 mars 2012

retromiddag



Erik fick för några månader sen äta Flygande JacobMagnus jobb. Han både gillade rätten och det faktum att man på pappas dator kunde se vad som serverades i lunchmatsalen innan man gick dit...
Sen dess har han tjatat om att vi skall äta denna retrorätt. I dag letade jag upp ett recept och moderniserade det, och det blev faktiskt riktigt gott. Vi serverade ris och en ordentlig sallad till.


VÅR FLYGANDE JAKOB

1 kg kycklingfilé
2 pkt bacon
3 st bananer
2 dl chilisås
4 dl vispgrädde
peppar
1.5 dl salta jordnötter

Gör så här:
Strimla kycklingfilé och bacon. Hetta upp en stekpanna och stek kyckling- och baconbitarna på medelstark värme tills filén fått fin färg. Skiva bananerna och lägg i formen och fördela kyckling- och baconbitarna över. Blanda grädden med chilisås och lite nymald peppar. Häll över och bred ut. Strö över jordnötter. Gratinera i mitten av ugnen 225°C i 15 minuter.



Originalvarianten av Flygande Jacob finns med i ett nummer av Allt om Mat 1976. Här är en kopia av den artikeln som jag hittade på den underbara bloggen Den bruna maten.

28 mars 2012

traditionsenligt fika


Vi brukar gå och fika när vi har klarat av terminens utvecklingssamtal, så idag gjorde vi det. Vi tog färjan till Djurgården och promenerade till favoritkaféet Flickorna Helin&Voltaire, som ligger i Skånska gruvan som hör till Skansen.



Där finns det alltid härligt nybakade kakor och goda mackor. Barnen föll för den säsongsbetonade kycklingmarängen!


Vi satt först inne, men det fina vädret lockade ut oss på den trevliga uteserveringen. Erik sprang omkring medans jag och Klara hängde i de sköna stolarna.

25 mars 2012

våfflor på vårfrudagen

Idag är det Våffeldagen, så naturligtvis åt vi våfflor till frukost. Jag gjorde dem för första gången enligt ett recept i Bonniers kokbok, och de blev de frasigaste våfflor jag nånsin ätit. Det beror antagligen på att grädden vispas innan den blandas i smeten.



FRASIGASTE VÅFFLORNA

12-14 st

4 dl mjöl
3 dl vatten
1 krm salt
4 dl grädde
smält smör

Blanda mjöl, vatten och salt till en jämn smet. Låt stå och dra, gärna uppemot 1 timme. Vispa grädden ganska hårt och blanda med mjölsmeten. Värm våffeljärnet och pensla med smör mellan laggarna. Knappt en dl smet går det åt till varje våffla.


Vi åt våfflorna med sylt och grädde, alla i familjen har sin favoritvariant, Klara skall ha hallonsylt, Erik äpplemos, Magnus hjortronsylt och jag jordgubbssylt.

Våffeldagen är en felhörning av Vårfrudagen, dvs Jungfru Marie bebådelsedag, som det är idag. 9 månader kvar till Jul alltså... ;)


Den här skulpturen av Maria är gjord av min favoritskulptör Eva Spångberg.

24 mars 2012

hemgjord snabbmat

En bra snabbmatsrätt för LCHF:are är kebabsallad. Det är faktiskt en riktigt enkel rätt att göra hemma också. Man steker färsen i tunna sjok, som man strimlar och serverar med en schysst sallad och vitlökscreme fraiche.


HEMGJORD KEBAB

500 g nötfärs (eller lamm)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 st vitlöksklyftor
1 st ägg
2 msk mjöl
2 msk vatten
2 tsk mejram
2 tsk mald spiskummin
smör/olja

Blanda färsen i en bunke med mjöl, vatten, ägg och kryddor till smidig konsistens.
Ta fram 2 st ark smörpapper och lägg en klick av färsen (0,5 dl) på det ena arket, lägg det andra arket ovanpå färsen och kavla sedan ut till ett ganska tunt sjok. Värm stekpannan med lite smör eller olja i.
Ta försiktigt loss det övre arket och lägg den kavlade färsen i stekpannan och ta sedan försiktigt bort det andra arket. Stek färsen på båda sidor tills den får fin färg (c:a 0,5 min per sida) och lägg sedan på ett fat. Fortsätt på samma vis tills all färs är stekt. Strimla och håll varm tills serveringen.


Jag hade både avokado och lök, det ger extra smak till salladen tycker jag. Det går även att krydda färsen mer med t ex Shawarmakrydda från Sevan eller nån annan kebabkrydda,

Erik och Klara äter hellre kebaben som vanligt i pitabröd. Bra fredagsmysmat och variation till kyckling, pizza och hamburgare hemma hos oss.

23 mars 2012

pophjältar i vacker byggnad

Idag var jag och gamla nationskompisen Marianne på aw på Fotografiska. Det var första gången jag var där och jag gillade stället väldigt mycket. Fina utställningar och bra mat. Jag har en gång i tiden jobbat i detta hus, eftersom projektkontoret för Globen låg här, så det var kul att vara tillbaka i fina gamla Tullhuset.


Dessutom var det kul att se gamla hjältarna Docenterna. Joppe var i högform och även de andra gjorde superbra insatser. En blandning av nytt och gammalt och jag var helt såld. Blev 25 på nytt och snodde tom med mej spellistan, för att ha koll på vilka låtar som spelats.



Jag gjorde förståss en spotifylista: Docenterna på Fotografiska eftersom alla låtarna fanns där, visserligen ibland med fel sångare, men man kan inte få allt!

22 mars 2012

nordbygg 2012


20-23 mars är det NordbyggÄlvsjömässan. Vi på Byggtjänst har haft två egna montrar och en sammarbetsmonter med tidningen Byggindustrin och Nordbygg. I dag hängde jag på mässan. Började med medaljutdelning av Nordbyggs guldmedalj, som gick till Elvira, den mobila betongstationen. Sen gick jag och kollegan Anna runt och tittade på nytt och gammalt, hälsade på deltagare i Byggkatalogen och spanade in coola Cirkus Cirkör i Saint Gobains monter.


Vid 14 hade Event & Möten hos oss ordnat en paneldebatt om miljonprogrammet med suveräna Johanna Koljonen som moderator. Jag twittrade därifrån och fick mycket trevlig respons på det, både via twitter och på det efterföljande minglet. Som hölls vid Gruvan, det vinnande bidraget i Med nya ögon på stål, en tävling bland arkitektstudenter.


Jag gillar ju betong och fick med mig hem en betongbok, en betongbrosch och en egengjuten pusselbit i ... betong!

18 mars 2012

jubileumsbal


I går var jag och Magnus på jubileumsbal med Greta Arwidssons Vänner. Det är en förening för kvinnliga klubbverkare i Uppsala som har funnits i 35 år. Jag har varit med i 23 av de åren och på 90-talet när jag var riktigt aktiv satt jag även i styrelsen.


Balen hölls på min gamla hemnation Gotlands och innehöll allt en riktigt bra fest skall göra: trevligt bordssällskap, god mat, bubbliga drycker, kul spex och dans med maken!

I bildcollaget syns gotlandsvapnet dekorerat i GAVs färger, detaljer från min nya klänning och Uppsalas vackraste utsikt mot ån, domkyrkan och saluhallen. 

Läs mer om Greta ArwidssonGAV:s officiella webbplats

11 mars 2012

söndagseftermiddag


Idag gick jag i familjegudstjänsten i Markuskyrkan. Klara sjunger i kören och de medverkade. Hon sjöng till och med solo på en sång. Efteråt serverades det "kyrkkorv". Magnus och Erik stannade hemma efterom de kände sig lite hängiga. Efter kyrkan tog vi tjejer en promenad i Nackareservatet, och tittade på vårtecken. Härligt!


När vi kom hem var det dax för eftermiddagsfika. Till kaffet åt vi fincrisp och hemgjord färskost. Jag gjorde två varianter igår, efter ette gammalt familjerecept. Det är både enkelt, billigt och busgott!

HEMGJORD FÄRSKOST

1 liter filmjölk
3 dl gräddfil
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl hackad gräslök
2 msk färsk riven pepparrot
0.5 dl färsk timjan
salt

Koka upp fil och gräddfil till 60 grader. Häll i ett kaffefilter och låt stå i 3 timmar. Dela upp ostmassan i två delar. Blanda den ena med vitlök och gräslök, smaka av med salt. Blanda den andra med pepparrot och timjansblad, smaka av med salt. Om du tycker att den är för gryning, blanda i 1 tsk creme fraiche.

Uppdatering, april -12: Senast jag gjorde färskosten bytte jag ut gräddfilen mot 2 dl creme fraiche och lät den rinna lite längre, i c:a 4-5 timmar. Det blev härligt krämigt och i fortsättningen kommer jag nog att göra på det här sättet istället.

4 mars 2012

sportlov del 2 - skidor och god paj

Selknä-loppet 2012


Idag började vi dagen med storfrukost framför Vasaloppet. Vi åt amerikanska pannkakor som vi brukar. Sen satte planeringen igång för vår egen skidtävling. Jag spårade upp ett spår i trädgården och Klara och Erik spände på sig skidorna. Vi hade vätskekontroller längs vägen och korvgrillning vid målet. De vuxna fick vin chaud, medans barnen fick varm äppeljuice med kryddor. I bildkollaget syns även min brors katt Zelda, som har varit sportlovsgäst hos oss. Hon kollade in skidloppet med viss skepsis.

Loppet blev en succé och till nästa år tar vi upp anmälningar från alla som vill starta!



Till eftermiddagsfika bakade jag en gammal favorit, 80-talsklassikern ananaspaj. Mitt recept kommer från en gammal kompis från studenttiden, Katharina som kallades "Kotte". Vi ordnade Nationskörfestivaler tillsammmans och jag var även inneboende hos henne ett tag.

KOTTES ANANASPAJ

Deg
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
3 dl gräddfil
0,5 dl socker
1 ägg
1 burk krossad ananas

Smält smöret i micro och blanda med socker, mjöl och bakpulver. Knåda till en deg och tryck ut den i en pajform. Låt vila i kylskåp. Vispa ägg, socker och gräddfil till en jämn smet. Blanda i avrunnen ananas. Fyll pajskalet och grädda i 200 grader 30-40 min.


Klara photoshoppade min bild av pajen lite grann...

2 mars 2012

sportlov del 1 - snöfort och storpirog


Idag har vi sportlov! Vi åkte ut till stugan utanför Uppsala i går kväll för att få lite snö och is. I Stockholm finns ju nästan inget kvar...

Vi har tagit en promenad på isen på vår sjö Trehörningen, fikat ute på altanen i solen och byggt ett snöfort. Min mamma och pappa är också här, så det är lite av en storfamilj över det hela. Då passar det bra med enkel matlagning. Dagens lunch blev en allt-i-ett-rätt, köttfärsrulle. En gammal favorit som alla uppskattade. Jag kan tipsa om att denna rätt funkar finfint i matlådan, om man får något över!



KÖTTFÄRSRULLE

Deg:
6 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
2 tsk Curry
3 msk Olja
2 dl Vatten
1 Ägg

Fyllning:
300 g Nötfärs
1 Gul lök
2 Morötter
250 g Vitkål
2 msk Smör
2 Vitlöksklyfta
Svartpeppar
1 krm kardemumma
1 msk Senap
1 msk Soja
1 msk grönsaksfond
1 dl Vatten
Salt o peppar

Skala lök och morötter, finhacka löken, grovriv morötterna och finstrimla vitkålen. Låt fettet bli ljusbrunt i en gryta. Stek köttfärsen under omrörning tills den är jämt stekt. Lägg i lök och morötter och fräs med. Tillsätt sedan vitkål, pressad vitlök, övriga kryddor, fond och vatten och rör om. Koka utan lock på svag värme tills grönsakerna är nätt och jämt mjuka, ca 10 minuter. Smaka av.

Mät upp alla ingredienserna till degen i en skål. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Tag ev undan lite av degen till garnering. Lägg fyllning på mitten. Fukta kanterna på degen med uppvispat ägg. Vik upp degen runt fyllningen med kanterna lite omlott, tryck ihop den. Försök att inte ha för mycket deg omlott, för då blir det för degigt. Lägg rullen med skarven nedåt på en plåt. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter, 200-225°.

Servera gärna med en tomatsallad.