12 januari 2013

skridskodisco


Idag var vi på skridskodiscoKärrtorps IP tillsammans med min kusin Christoffer och hans familj. Vi bjöd på lite Glüwein, varm äpplemust och matigt tilltugg innan. Discot var inte så mycket disco utan mer som i Kungsan, fri åkning till  musik. Men det var trevligt ordnat med servering och skridskoslipning mm. Bilden på mej och Klara är tagen av Christoffers fru Sanna.

Vi bjöd på hemgjord porchetta, snabbsyrad rödkål och stark senap på Valnötsbröd. Det har jag ätit till lunch på Cajsa Warg och velat göra nått liknande själv. Det var pilligt men inte svårt...
Dessutom bjöds det på lite baconlindade dadlar, eftersom jag hade kvar färska dadlar sen i julas.


SNABBSYRAD RÖDKÅL

600 g rödkål
1 liten purjolök
1 dl vatten
2 msk ättiksprit 12%
1 msk socker
1 tsk salt
1 msk kumminfrön

Strimla rödkålen och purjolöken fint. Blanda samman med vatten, ättikssprit, socker och salt och värm tills socker och salt löst sig. Häll över kål och purjo.
Rosta kumminfröna i en stekpanna och strö dem över kålen. Låt stå under press ca 2 timmar i kylskåp, lägg t ex en tallrik direkt på kålen och en mortel ovanpå.



PORCHETTA

600 g fläskkarré, urbenad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 msk fänkålsfrön
1 dl färsk persilja
3 msk timjan, helst färsk
3 msk rosmarin, helst färsk
3 st vitlöksklyftor
2 st citroner
1 msk smör
0,5 msk rapsolja

1. Sätt ugnen på 125°. Putsa och skär ett snitt längs med karrén så att den kan vikas ut till en stor platta. Salta och peppra på båda sidor.
2. Krossa fänkålsfrön i mortel. Plocka örterna från kvistarna och finhacka dem. Skala och finhacka vitlöken. Riv skalet på citronerna. Blanda fänkålsfrön, örter, citronskal och vitlök och fördela över karrén. Rulla ihop och bind ihop med stekgarn.
3. Hetta upp en stekpanna med smör och olja. Bryn porchettan runt om så att den får fin stekyta. Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en kökstermometer i köttet.
4.Tillaga mitt i ugnen till 70° innertemperatur, det tar c:a 2 timmar.
5. Ta ut porchettan och täck med aluminiumfolie. Låt kallna och förvara  i kylskåp. Skär porchettan i tunna skivor före servering.

1 kommentar:

BP sa...

Porchettan ska jag absolut testa! Gud så gott det låter:-)