28 februari 2013

gruvbesök hos greven


Idag hade hela familjen sportlov tillsammans. Vi började med lunch och lek på Stor och Liten lekland i Barkaby, och sen drog vi till Sala. Eftersom dagens höjdpunkt var en gruvtur i Grevens fotspår.


Det var en tvåtimmarsvisning av alla de underjordiska inspelningsplatserna från 2012 års julkalender, Mysteriet på Greveholm - grevens återkomst. Vår guide Joel, visade oss intressanta platser både på 60- och 155-metersnivån. Han hade själv varit med under inspelningen.


Både Erik och Klara var överförtjusta och tyckte det var extrakul att få se en del av rekvisitan, och ville veta allt om inspelningen. Jag tyckte dock det var synd att guiden inte berättade något om själva gruvan, och inser att vi nog får återvända i sommar och gå på en vanlig gruvtur.


Efter Salabesöket åkte vi till landet. På vägen handlade vi mat för hela helgen. En av rätterna som är planerad är lax med hemgjord teriyakisås. Det är himla lätt att göra, och blir så mycket godare än den köpta på flaska. Vårt recept kommer ursprungligen från Yasuragi Hasseludden, men har modifierats av oss genom åren.

TERIYAKISÅS

1 dl kycklingfond 
1,5 dl soya 
0,5 dl mirin 
1,5 dl socker 
1 msk vitt vin 
50 g morot 
50 g grön paprika 
50 g gul lök 
1 st finhackad vitlöksklyfta 
1 msk finhackad färsk ingefära
0,5 dl rostade sesamfrön

Rosta sesamfrön i en torr stekpanna några minuter. Skär rotfrukterna i centimeterstora tärningar och blanda med resten av ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sjuda på låg temperatur i 2 timmar. Sila såsen och koka upp, red eventuellt av med maizena.


Teriyakisås passar utmärkt till kyckling men blir nästan ännu godare till lax. Här ett busenkelt recept på en god laxrätt. 

UGNSBAKAD LAX MED TERIYAKISÅS 

4 laxfiléer 
Teriyakisås 
Sesamfrön 
Chili 
Ingefära 
Morötter 
Squash 
Salt 

Sätt på ugnen på 150 grader. Lägg laxen på ugnsfat och strö lite flingsalt över fisken. Häll över teriyakisås så att det täcker hela filéerna. Lägg fint skuren morot, squash och finhackad chili och ingefära runt fisken och strö sesamfrön över filéerna. Sätt in i ugnen och grilla ungefär 15-20 minuter tills den känns klar. Vill man använda stektermometer, är den klar vid 58-60 grader. Servera med ris och de ugnsstekta grönsakerna.

Inga kommentarer: