2 mars 2013

skridskor och shakshuka

På sportlovet skall man sporta, och idag tog vi en tur både på skridskor och spark i det soliga vädret!


Mormor Mai njöt också av vädret och det gick utmärkt att sitta på altanen med näsan mot solen!


Jag fortsatte på det inslagna sportlovstemat med kryddiga grytor och bjöd på Shakshuka med za'atar till lunch. Det är en vanlig frukosträtt i Israel och även vänliga herr Omar bjuder Ture Sventon"Shepshuka" i sin oas Kaf...


KLARAS SHAKSHUKA

1 msk olivolja
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2-3 msk tomatpuré
2 röda paprikor
5-6 färska tomater
0,5 tsk cayennepeppar
1 krm chiliflakes
1 tsk paprikapulver
salt och peppar
1 tsk socker
1 dl vatten
 1 msk grönsaksfond
6 ägg
za'atar-krydda
4 pitabröd, värmda

Sätt en stor gryta på medelvärme och häll i olja. Tillsätt hackad lök och pressad vitlök och stek den gyllenbrun. Häll i tomatpuré och låt bryna en liten stund. Tillsätt klyftade tomater och strimlad paprika, sätt ner till låg värme och låt puttra i fem minuter. Rör i cayennepeppar, paprikapulver, chiliflakes, socker och grönsaksfond, smaka av med salt och peppar. Häll på lite vatten och låt röran puttra utan lock tills den blivit ganska tjock, c:a 20 min. Rör om då och då, så att det inte bränner i botten. Gör gropar och knäck försiktigt ner äggen i grytan och se till att äggulorna inte går sönder. Puttra tills vitorna har hårdnat, men gulorna fortfarande är rinniga, ca 5-8 minuter. Lägg upp portionerna i skålar. Strö över za'atar-krydda efter tycke och smak. Servera med varma pitabröd.

Inspiration till det här receptet har vi fått från den israeliska kocken Janna Gur.

Za'atar är namnet på vildväxande oregano, men även en kryddblandning som man tex doppar bröd i och kryddar kyckling med. Brödförsäljarna utanför Damaskusporten i Jerusalem brukar erbjuda en påse za'atar till bröden. Om man blandar den med lite olivolja kan den användas som topping på den typiska libanesiska pizzan Manaish.


ZA'ATAR

4 tsk sesamfrön 
1 kruka färsk oregano
4 tsk torkad mejram 
5 tsk sumak
0,75 tsk havssalt 
5 tsk spiskummin 

Rosta sesamfrön i en torr panna, på hög temp i 1-2 min. Plocka bladen från oreganon. Kör alla ingredienser i en mixer tills allt är finmalt. Förvara i kyl i upp till en vecka.

Min variant är inspirerad av engelska kocken Silvena Rowe.

Inga kommentarer: