2 mars 2013

skridskor och shakshuka

På sportlovet skall man sporta, och idag tog vi en tur både på skridskor och spark i det soliga vädret!


Mormor Mai njöt också av vädret och det gick utmärkt att sitta på altanen med näsan mot solen!


Jag fortsatte på det inslagna sportlovstemat med kryddiga grytor och bjöd på Shakshuka med za'atar till lunch. Det är en vanlig frukosträtt i Israel och även vänliga herr Omar bjuder Ture Sventon"Shepshuka" i sin oas Kaf...


SHAKSHUKA

1 msk olivolja
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 tsk jalapeno
2 röda eller gröna paprikor
8 färska plommontomater
2 burkar plommontomater
0,5 tsk cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk socker
2,5 dl tomatjuice
1,25 dl grönsaksbuljong
4 stora ägg
za'atar-krydda
4 pitabröd, värmda

Sätt en stor panna på medelvärme och häll i olja. Tillsätt hackad lök och stek den gyllenbrun. Lägg sen i pressad vitlök, finhackad jalapeno och hackad paprika, stek i två minuter. Tillsätt klyftade tomater och de konserverade tomaterna, sätt ner till låg värme och låt puttra i fem minuter. Rör i cayennepeppar, paprikapulver, gurkmeja, salt, peppar och socker, och rör om i en minut. Häll i tomatjuice och buljong och låt koka upp. Låt röran puttra utan lock tills den blivit tjock och bara har lite vätska kvar, c:a 1 timme. Rör om då och då, så att det inte bränner i botten. Knäck äggen försiktigt i pannan och se till att äggulorna inte går sönder. Puttra tills vitorna har hårdnat, men gulorna fortfarande är rinniga, ca 8 minuter. Lägg upp portionerna i 4 skålar. Strö över za'atar-krydda efter tycke och smak. Servera med varma pitabröd.

Grundreceptet till denna shakshuka hittade jag i en samling judiska recept.

Za'atar är en kryddblandning som man tex doppar bröd i och kryddar kyckling med. Brödförsäljarna utanför Damaskusporten i Jerusalem brukar erbjuda en påse za'atar till bröden.



ZA'ATAR

4 tsk sesamfrön 
1 kruka färsk oregano
4 tsk torkad mejram 
5 tsk sumac 
0,75 tsk havssalt 
5 tsk spiskummin 

Rosta sesamfrön i en torr panna, på hög temp i 1-2 min. Plocka bladen från oreganon. Kör alla ingredienser i en mixer tills allt är finmalt. Förvara i kyl i upp till en vecka.

Min variant är inspirerad av engelska kocken Silvena Rowe.


Inga kommentarer: