25 april 2013

bästa matlådan

Våran lunchthai har bytt ägare, och är inte alls lika bra längre. Och framförallt serverar den nya ägaren inte Lap Gai, en varm kycklingsallad med koriander och lime. Så nu har abstinensen satt in och jag har googlat efter recept och hittade det förståss hos bästa Lisa på hennes matblogg Matälskaren.

Så nu kan jag få det till lunch igen, och den funkar utmärkt kall kan jag meddela!


LAP GAI 

500 g kycklingfilé
1 tsk fisksås
1,5 msk hackat citronskal 
2 tsk råsocker
2 tsk ljus soja, t ex japansk 
0,5 dl kycklingbuljong
finhackad röd chilli efter behag
2 msk pressad lime
salt
3 salladslökar
2 tsk rostat malet ris (khao khua)
fina isbergsalladsblad
1 dl löst packade korianderblad
0,5 dl färska myntablad
4 msk grovhackade rostade jordnötter
limeklyftor

Hacka kycklingen så fint du kan med en vass kniv. Konsistensen ska vara som riktigt grov köttfärs. Hetta upp kycklinghack med fisksås, citronskal, socker, buljong, soya och chilli i en teflonstekpanna. Fräs på låg värme under omrörning tills kycklingen är genomlagad, ca 10 minuter. Resultatet ska bli en smulig färs. Låt svalna. Smaka av med lime och salt. Skiva löken tunt och vänd ner den. Strö rostat ris över och blanda. Arrangera färsen på strimlad sallad och strö örterna över. Toppa med jordnötter och servera med limeklyftor och jasminris.


Inga kommentarer: