26 april 2013

libanesiskt fredagsmys

Idag plockade jag fram ytterligare ett trevligt recept från Mellanöstern. En "pizza" från Libanon, Lahm B'ajeen. Vi har nämligen äntligen börjat handla i vår delikatessaffär på torget. Jag har tyckt att den ser lite sunkig ut, men det visade sig att den har både bra feta, pitabröd, roliga kryddpåsar och färska kryddor i buntar. Så nu behöver vi inte åka till Bredäng lika ofta...

Den här pizzan är ostfri och mycket smakrik. Idag fuskade vi och gjorde bara köttfärsfyllningen och bredde på färdiga stora pitabröd och grillade i ugnen, men det blir naturligtvis ännu bättre om man gör degen själv också.


LAHM B'AJEEN 

Deg: 
1 tsk torrjäst
0,5 tsk socker
4,2 dl varmt vatten
12,6 dl mjöl
olja 

Topping: 
500 g lammfärs (eller nöt)
1 hackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
2 msk smör
1,5 dl hackad persilja 
0,5 dl hackad mynta
3 tomater, hackade
0,75 tsk chillipulver
1 tsk paprika
salt
saft av 1 citron 

Blanda jäst och socker med en tredjedel av vattnet. Häll mjölet i en bunke, gör en grop i mitten häll i jästblandningen och resten av vattnet. Blanda allt till en deg. Lägg över degen på bakbordet och knåda I 5 min. Lägg degen i en oljad bunke och se till att degen är täckt av en tunn hinna olja. Täck med plastfolie och låt jäsa på en varm plats i en timme. Knåda degen lätt och dela upp degen i 10 bollar.
Värm ugnen till 210ºC.

Sautera löken 5-7 min tills den är mjuk. Häll i vitlöken och stek ytterligare en minut. Blanda löken med övriga ingredienser, utom citronen och smula den mellan fingrarna.

Ta en av degbollarna och kavla ut den till en tunn platta på mjölat bakbord. Den skall bli c:a 3 mm tjock. Lägg den på ett bakpapper och pensla med olja. Fördela fyllning jämt över plattan. Gör likadant med resterande 9 bollar. Grädda i 10-12 minuter. Degen skall fortfarande vara lite mjuk, så man kan rulla ihop till en rulle. Pressa lite citron över och servera direkt.


Klara vill gärna ha lite sås på sina pizzor så jag gör vår specialare, kebabsås som smakar väldigt likt den som finns på kebabrestaurangen på Stora Torget i Uppsala.

KEBABSÅS 

3 dl gräddfil 
2 msk majonäs 
2 msk chilisås 
0,5 tsk sambal oelek
2 msk finhackad lök
1 tsk italiensk salladskrydda 
1 vitlöksklyfta 
Svartpeppar och salt
1 tsk socker

Blanda gräddfil och majonäs, vänd sedan ner chilisås, sambal oelek och lök. Pressa en vitlöksklyfta och rör ner.  Krydda med italiensk salladskrydda, socker, salt samt lite svartpeppar. Låt stå kallt innan servering. 

Inga kommentarer: