14 juni 2013

årets sommar-aw

En gång nyhet, två gånger upprepning, tre gånger tradition...


Vi bjöd in till sommar-AW i vårt kök förra året, och det blev så lyckat att vi upprepade det i år. Förra året var det spanskt tema och i år körde vi lite mer italienskt. Barnen tröttnade på oss och kollade på film istället.


Mysigt och avslappnat!


På antipasti-buffén fanns det charkuterier, liguriska oliver, tapenade, mozarella caprese, parmesankex och hemgjorda grissini. Lottas oljor och balsamico, från Foglia, fanns förståss också på plats.

Det var första gången jag gjorde grissini och det var väldigt enkelt. Jag lät bröden ligga kvar i ugnen med öppen ugnslucka över natten för att de skulle torka ordentligt.

LEILAS ROSMARINGRISSINI

25 g färsk jäst
1 tsk salt
2 tsk strösocker
1.5 dl ljummet vatten
1 st äggvita
0.5 dl olivolja
2 kvistar rosmarin
5 dl vetemjöl
flingsalt
rosmarin/sesamfrön

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt salt, socker och lite av det ljumna vattnet och rör om. Vispa äggvitan lätt. Blanda ner äggvitan, oljan och resten av vattnet i bunken. Hacka två kvistar rosmarin och blanda i degen. Tillsätt mjölet lite i taget tills degen går ihop. Jäs degen under bakduk i 1,5 timme. Sätt ugnen på 175 grader. Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i mindre bitar och rulla ut dem till smala stänger, ungefär samma tjocklek som en penna. Pensla med vatten, strö över hackad rosmarin eller sesamfrön. Grädda i ugnen 25 minuter tills de är gyllenfärgade. Stäng av ugnen och öppna luckan något. Låt stängerna ligga kvar tills ugnen är kall.


Originalreceptet hittar du på Recept.nu

Inga kommentarer: