14 december 2013

egen julkorv i luciatider

Vissa saker har jag länge tänkt prova på. Göra egen julkorv är en sån sak. Det borde bli så mycket godare än köpekorven, och så vet man precis vad som är i den. Så i år tog jag hjälp av Johan Hedberg och gjorde min egen korv. Det var mycket lättare än jag trott. Så nu blir det definitivt egen julkorv på framtida julbord.


JOHANS JULKORV

1 kilo fläskfärs
1,5 tsk nymald vitpeppar
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald ingefära
1,5 tsk mortlad kryddpeppar
1,5 msk salt
1,5 tsk strösocker
0,5 dl potatismjöl
3-4 dl iskallt vatten
3 meter fjälster

Lägg fjälstret i vatten och skölj det väl. Spola ur det inuti. Blanda alla torra ingredienser väl. Blanda kryddor och fläskfärs. Tillsätt 3 dl vatten. Arbeta ihop smeten och känns den inte tillräckligt lös fortsätter man späda. Det ska bli en smet, dock inte rinnande. Trä upp fjälstret på korvhornet och stoppa korven utan att den blir för hårt. Snöra av lämpliga längder antingen under tiden som man stoppar eller efteråt. Vid tillagning sticker man små hål på korven och lägger den i sjudande vatten (inte kokande) med några lagerblad och kryddpepparkorn, i c:a 15 minuter. Den kan frysas okokt och kokas när det är dax att servera.

Originalreceptet och praktiska tips hittar ni hos Matgeek. Jag tyckte att det möjligen var lite för torrt, så nästa år tror jag att jag mal ner lite späck också.


Här är en bild från julaftons julbord som är tillagd i det är blogginlägget 25/12, för att visa på hur vi serverade julkorven skivad i dopp-i-grytan. En tradition i Magnus familj, där den är tillbehör till den obligatoriska finska kålrotslådan.

Jag har hittat på en egen variant av kålrotslåda, inspirerad av ett antal recept som jag hittade på webben. Och den blev så god! Den är lite mer som en rotmoslåda, alltså med mer smak och färg än den klassiska lådan.

FINSK KÅLROTSLÅDA

500 g kålrot
100 g rotselleri
400 g morot
1 l buljong
1 dl creme fraiche
1 ägg
2 msk sirap
1 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk riven muskot
0,5 dl ströbröd

Skär rotfrukterna i grova bitar. Koka dem mjuka i buljong. Häll av spadet (kan sparas till soppa). Mosa till mos med elvisp eller potatisstamp. Blanda i creme fraiche, ägg, sirap, salt, peppar och muskot. Bred ut moset i en smord ugnsform. Strö ströbröd över. Gratinera i ugn 30 minuter i 175 grader.



Eftersom det är Luciatider, kommer en bild på årets Luciatåg hemma hos oss! Mina barn gillar att vara okonventionella.

Inga kommentarer: