26 april 2013

libanesiskt fredagsmys

Idag plockade jag fram ytterligare ett trevligt recept från Mellanöstern. En "pizza" från Libanon, Lahm B'ajeen. Vi har nämligen äntligen börjat handla i vår delikatessaffär på torget. Jag har tyckt att den ser lite sunkig ut, men det visade sig att den har både bra feta, pitabröd, roliga kryddpåsar och färska kryddor i buntar. Så nu behöver vi inte åka till Bredäng lika ofta...

Den här pizzan är ostfri och mycket smakrik. Idag fuskade vi och gjorde bara köttfärsfyllningen och bredde på färdiga stora pitabröd och grillade i ugnen, men det blir naturligtvis ännu bättre om man gör degen själv också.


LAHM B'AJEEN 

Deg: 
1 tsk torrjäst
0,5 tsk socker
4,2 dl varmt vatten
12,6 dl mjöl
olja 

Topping: 
500 g lammfärs (eller nöt)
1 hackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
2 msk smör
1,5 dl hackad persilja 
0,5 dl hackad mynta
3 tomater, hackade
0,75 tsk chillipulver
1 tsk paprika
1 tsk seven spice
salt
saft av 1 citron 

Blanda jäst och socker med en tredjedel av vattnet. Häll mjölet i en bunke, gör en grop i mitten häll i jästblandningen och resten av vattnet. Blanda allt till en deg. Lägg över degen på bakbordet och knåda I 5 min. Lägg degen i en oljad bunke och se till att degen är täckt av en tunn hinna olja. Täck med plastfolie och låt jäsa på en varm plats i en timme. Knåda degen lätt och dela upp degen i 10 bollar.
Värm ugnen till 210ºC.

Sautera löken 5-7 min tills den är mjuk. Häll i vitlöken och stek ytterligare en minut. Blanda löken med övriga ingredienser, utom citronen och smula den mellan fingrarna.

Ta en av degbollarna och kavla ut den till en tunn platta på mjölat bakbord. Den skall bli c:a 3 mm tjock. Lägg den på ett bakpapper och pensla med olja. Fördela fyllning jämt över plattan. Gör likadant med resterande 9 bollar. Grädda i 10-12 minuter. Degen skall fortfarande vara lite mjuk, så man kan rulla ihop till en rulle. Pressa lite citron över och servera direkt.


Klara vill gärna ha lite sås på sina pizzor så jag gör vår specialare, kebabsås som smakar väldigt likt den som finns på kebabrestaurangen på Stora Torget i Uppsala.

KEBABSÅS 

3 dl gräddfil 
2 msk majonäs 
3 msk chilisås 
0,5 tsk sambal oelek
2 msk finhackad lök
1 tsk italiensk salladskrydda 
1 vitlöksklyfta 
Svartpeppar och salt
1 tsk socker

Blanda gräddfil och majonäs, vänd sedan ner chilisås, sambal oelek och lök. Pressa en vitlöksklyfta och rör ner.  Krydda med italiensk salladskrydda, socker, salt samt lite svartpeppar. Låt stå kallt innan servering. 

25 april 2013

bästa matlådan

Våran lunchthai har bytt ägare, och är inte alls lika bra längre. Och framförallt serverar den nya ägaren inte Lap Gai, en varm kycklingsallad med koriander och lime. Så nu har abstinensen satt in och jag har googlat efter recept och hittade det förståss hos bästa Lisa på hennes matblogg Matälskaren.

Så nu kan jag få det till lunch igen, och den funkar utmärkt kall kan jag meddela!


LAP GAI 

500 g kycklingfilé
1 tsk fisksås
1,5 msk hackat citronskal 
2 tsk råsocker
2 tsk ljus soja, t ex japansk 
0,5 dl kycklingbuljong
finhackad röd chilli efter behag
2 msk pressad lime
salt
3 salladslökar
2 tsk rostat malet ris (khao khua)
fina isbergsalladsblad
1 dl löst packade korianderblad
0,5 dl färska myntablad
4 msk grovhackade rostade jordnötter
limeklyftor

Hacka kycklingen så fint du kan med en vass kniv. Konsistensen ska vara som riktigt grov köttfärs. Hetta upp kycklinghack med fisksås, citronskal, socker, buljong, soya och chilli i en teflonstekpanna. Fräs på låg värme under omrörning tills kycklingen är genomlagad, ca 10 minuter. Resultatet ska bli en smulig färs. Låt svalna. Smaka av med lime och salt. Skiva löken tunt och vänd ner den. Strö rostat ris över och blanda. Arrangera färsen på strimlad sallad och strö örterna över. Toppa med jordnötter och servera med limeklyftor och jasminris.


21 april 2013

söndagsdrink

Eftersom vi frekventerat Orientlivs i Bredäng flera gånger på sistone för att köpa ingredienser till mellanösternrätter, har det burits hem en hel del mynta. Och då passar ju Moijto väldigt bra att göra på den som inte går åt. Magnus har blivit en mästare på att muddla lime och mynta och jag tror att detta kommer att bli sommarens drink. Särskilt som hela Selknäs kryddland dräller av mynta.


MAGNUS MOJITO

4,5 cl (3 msk) rörsockerlag
6 cl (4 msk) ljus rom
0,5 lime
myntablad
krossad is
sodavatten

Dela limehalvan i fyra klyftor, lägg dem i glaset tillsammans med en näve myntablad, sockerlag och rom. Tryck till limeklyftorna (muddla) med en trämuddlare eller baksidan på en träslev och rör runt ordentligt. Häll på krossad is och sodavatten och servera med sugrör.

Sockerlagen gör jag av lika delar vatten och rörsocker.

6 april 2013

toppenbra middag

Vi har svärmor Margareta på besök och då gäller det att passa på att utnyttja henne som barnvakt. Så idag gick jag och min älskade man Magnus på restaurang 19 Glas i Gamla stan. Bilden är från påskhelgen, för jag tog ingen bild på honom på krogen...


Jag har läst om 19 Glas på matbloggar och twitter och var rejält nyfiken. Deras koncept är en middagsmeny som består av en färdig fyrarätters middag och inga val. Förutom när det gäller dryck, och där blev vi kunnigt lotsade igenom middagen och fick lysande viner till alla rätter.


Länk till restaurangen hittar du här. Gå dit! Middagen kostar 500:- för fyra rätter och det är den definitivt värd. Det går även att äta lättare rätter i bardelen och ta del av det goda dryckesutbudet.

1 april 2013

fantastisk lammstek

Nu är det påsklov och vi har åkt till Selknä. Det är fortfarande skridskois, som även går att leka på...


Till middag bjöd jag på lammstek. Är det påsk så vill man ju frossa. För ett tag sen fick vi oljekokt kyckling hemma hos kusin Lovisa, och nu hittade jag ett liknande recept i ICAs tidning, och det blev toppengott!



OLJEKOKT LAMMSTEK 

2 kg lammstek med ben 
1 apelsin 
1 citron 
4 vitlöksklyftor 
10 kvistar färsk timjan 
1 kvist rosmarin 
1 kanelstång 
4 lagerblad 
ca 7 dl olivolja 
1 tsk salt 
1 tsk svartpeppar 
flingsalt 

Sätt ugnen på 125°C. Skölj/skrubba citrusfrukterna. Finriv skalet utan att få med det vita. Skala och pressa, eller hacka, vitlöksklyftorna. Hacka örterna. Grovkrossa kanelstång och lagerblad. Blanda detta med salt och svartpeppar. Gnid in köttet med blandningen. Lägg köttet trångt i en kastrull som som tål ugnsvärme. Häll i oljan, den ska täcka köttet till minst hälften, gärna mer. Lägg på locket. Ställ in i ugnen i ca 5 timmar. Låt gärna köttet stå framme en stund innan det tas upp ur oljan. Skär upp köttet i skivor/dela i bitar och skeda över lite varm kryddig olja vid serveringen, se till att få med kryddningen. Strö gärna över lite flingsalt.

Bild och recept kommer från ICA.