26 augusti 2013

medeltida stödprojekt


Jag gillar ju sen länge Medeltidsveckan på Gotland och är så glad att det är fler som gör. Kapitelfilm är så förtjusta i mtv att de gjorde en film, 7 dagar. Den bekostades delvis med insamlade medel. Jag var en av dem som betalade in en summa för att filmen skulle bli klar. Nu har den kommit och den är lika fantastisk som jag hoppades på. Så spring och köp den om ni gillar Medeltidsveckan!

Eller rättare sagt gå in på Kapitelhusgårdens webbshop och köp den!


Kapitelhusgården, ja. Ett annan av mina medeltida favoriter! Jag är förståss med i deras vänförening och är så glad att de fortsätter att utveckas och bara bli bättre och bättre.

Läs mer om dem på deras fina webbplats: Kapitelhusgården

Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om Vänföreningen på Kapitelhusgården.

24 augusti 2013

årets kräftis

I år hade vi den traditionella kräftskivan med tjejfrukostgänget ute på Åsa och Börjes kollo. Kolonistugan ligger strax bortom Skarpnäck och vi kunde promenera hem därifrån. Skönt!


Det var en varm och skön kväll så vi kunde sitta ute hela kvällen. Tipsrundan (där alla bidrar med två frågor var) vanns av Magnus, som fick i uppdrag att fixa ett vandringspris till nästa år. Årets snaps var utan tvekan Hallands Fläder som alla familjer hade med sig. Några personer är dock motståndare till flädersnaps och propagerade starkt mot den. Det var de stora verktygens kväll, Malin knäckte klor med rörtång och Börje tände ljus med eldkastare.

Magnus hade bakat årets västerbottenpaj, eftersom jag kom från Skåne bara några timmar före kalaset. Den var urgod och gick åt i ett huj!


VÄSTERBOTTENPAJ 

Pajdeg: 
3 dl vetemjöl 
0,5 tsk salt 
125 g smör 
1 ägg 

Fyllning: 
3 ägg 
300 g riven västerbottenost 
2,5 dl mellangrädde 
1 dl mjölk 
salt och peppar 

Blanda salt och mjöl. Nyp i smöret. Blanda i ägget snabbt. Tryck ut degen i en 24 cm springform och låt vila i kylen ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 200 grader 10-15 minuter.
Blanda ihop fyllningen och häll i det förgräddade skalet.Grädda i 200 grader ca 30 minuter.

Receptet hittade Magnus på Systrarnas matglädje

17 augusti 2013

bubblig lördagsdrink

Lördag och fortfarande fint sensommarväder. Vi kollar på friidrotts-VM och håller kvar sommarkänslan lite med en härlig Bellini, den klassiska proseccodrinken från Harry's bar i Venedig.


BELLINI

1/3 persikopuré
2/3 prosecco

Om man inte har fina vita persikor som det ska vara i originalet, går det bra att fuska med burkpersikor. Mixa persikorna till puré. Fyll champagneglas till en tredjedel med puré och häll sen försiktigt på prosecco. Rör lite och servera!


Ett annat sätt att hålla kvar sommaren är att framkalla lite semesterbilder. Jag har tagit hjälp av coola Copygram, där man kan få sina instagrambilder utskrivna till fina kort. De levererar snabbt och till ett bra pris. Toppen!
(Jag brukar oftast inte få tummen ur att framkalla bilder, eftersom jag inte orkar med alla steg hos de vanliga leverantörerna...)

16 augusti 2013

favoritpasta på en fredag

Idag efter fritids kollade vi in Klaras nya mellanstadieklubb på Mäster Olofsgården som hon skall börja på efter skolstarten. Det verkade jättetrevligt där och nöjda gick vi till nyöppnade Ben & Jerrys, där barnen köpte milkshake och sen till favoritbaren/krogen 19 glas, där även föräldrarna fick nått gott i glasen. Skål!Till fredagsmys lagade jag familjens favoritpasta. Det är en egen hittepå-blandning med Alfredo och Carbonara som inspiration. Servera gärna en fräsch grönsallad som kombo till den gräddiga ganska salta pastan. 


PASTA CALFREDO

400 g spaghetti
1 pkt bacon
0,5 dl hackade rostade mandlar
1,5 dl frysta gröna ärtor
1,5 tsk oregano
100 g parmesan
1 vitlöksklyfta
50 g rumsvarmt smör
1 dl grädde
Salt & peppar

Koka spaghetti. Under tiden vattnet kokar upp, hacka och rosta mandel. Skär bacon i små bitar, fräs till önskad knaprighet. Ta av pannan och blanda ner ärtor, mandlarna och oregano. Riv parmesan och vitlöksklyftan, blanda med smör. När spaghettin är färdigkokt, häll av vattnet. Rör ner baconblandningen och parmesansmöret. När allt är blandat och smöret smält, rör ner grädden och värm upp. Smaka av med salt och peppar.

10 augusti 2013

gotlandsbilder


I väntan på att jag har laddat in alla semesterbilder från kameran får ni här ett smakprov på vår Gotlandssemester!