19 juni 2014

bagarpojken

Häromdagen bakade Erik en mjuk pepparkaka. Det är hans specialitet. Oftast blir det Prästgårdens pepparkaka från Sju sorters kakor. Men den här kanelkakan är också en favorit. Den blir saftig och har en fin kanelsmak. Man behöver inte servera chokladsås till, även om Erik anser att det är en delikatess!


PILLES KANEELIKOOK

150 g smör
200 g socker
2 ägg
250 g mild yoghurt
270 g vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
4 msk socker
1 msk kanel

Smörj en kakform. Sätt på ugnen 175 grader. Vispa smör och socker tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ihop. Rört ner yoghurten. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Blanda försiktigt ner äggsmeten. Häll upp hälften av smeten I formen. Strö över 2/3 av kanelsockret. Häll över resten av smeten. Strö på resten av sockret. Baka I mitten av ugnen 45-50 minuter. Den skall vara gyllenbrun och släppt kanterna. Testa med sticka att den är klar. Låt svalna I formen.

Det här är ett recept från min estniska favoritblogg Nami-nami.

Undrar om Erik är så förtjust i pepparkakor för att Klas Klättermus var hans favoritskiva som liten? Fortfarande tycker han att det är kul med visorna därifrån, och han är ju både vår lilla bagarpojke och sång- och dansman.


PEPPARKAKEBAGARNS VISA

När som pepparkakebagarn
bakar pepparkakor tar han
ner från skåpet största grytan
och ett kilo margarin
det ska smältas, inte brynas
så när bubblor börjar synas
ska man blanda margarinet
med ett kilo ljust farin.

Uti grytan margarinet
rörs tillsammans med farinet,
åtta äggulor och sedan
drygt ett kilo vetemjöl.
Sist en tesked peppar strör man
ner i grytan, och sen rör man.
Sedan hälles hela degen
på ett bakbord utan söl.

Inga kommentarer: